Zarysowanie ostrym narzędziem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • priamus
    Classic
    • 2012
    • 12

Dzisiaj zamontowany schowek na okulary :wink: np.przeciw słoneczne, schowek jest faktycznie mały ale moje okulary spokojnie się mieszczą, wszystko zależy jakich kto używa okularów ( schowek można wykorzystać również na inne drobiazgi które walają się w aucie ) miejsce po uchwycie zostało zagospodarowane myślę że modzik pozytywny i przydatny :szeroki_usmiech
    Schowek który zamontowałem Nr. 1 J0857465 Y20
    montaż bardzo prosty. k
  • misiul
    Rider
    • 2011
    • 521

No i stało się, po pół roku od zakupu auta, pielęgnacji z całego serca. Dziś na parkingu centrum handlowego, dostałem rysę długości 40 cm gwoździem, pod wlewem paliwa. Rysa nie jest do blachy a do białego podkładu.

Nie chcę lakierować całego elementu (ów). Skłaniam się do warsztatu wykonującego naprawy SMART. Taka naprawa jest nie do wykrycia miernikiem, ponieważ jest punktowa. Nie traci się gwarancji w ASO ponieważ jest to zrobiona tylko zaprawka, a to nam wolno robić.

W Łodzi znalazłem tylko jeden punkt:

Czy ktoś z Was może korzystał z tego lub innego warsztatu tego typu w Łodzi?

W kraju rozwija się sieć:

Macie doświadczenia z tego rodzaju naprawami? Z góry dziękuję za informacje.

Komentarz

• demmsi
      Elegance
      • 2011
      • 966
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czesc,

miałem podobną sytuację niestety na masce. Byłem w sieci s-plus na wycene i określenie sposobu naprawy. Facet popatrzył, pomacał i powiedział że jak chce zeby nie widać było to tylko lakierowanie całego elementu + polerowanie 2 błotników przednich i chciał za to 600zł. Zrezygnowałem.
      W zakładzie blacharsko-lakierniczym gdzie malują VAGi zażyczyli sobie mniej za tą samą pracę.

Zobacz że te "smart" naprawy przeważnie dotyczą rys (niegłębokich) na plastikach i wtedy rzeczywiście ma to sens!

Pokaż jeszcze może zdjęcie rysy to ktoś sie wypowie. Z drugiej strony skoro to centrum handlowe to moze był tam monitoring. Dobrze byłoby udupić cwaniaczka który to zrobił.
      Powinni ręce obcinać za takie coś.

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

misiul, zrób sobie zdjęcia , przechowaj je gdzieś żebyś miał w razie czegoś i jedź do dobrego lakiernika bo nic innego nie wymyślisz.
        auto masz nowe więc nie będzie różnicy w odcieniu lakieru.
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• misiul
          Rider
          • 2011
          • 521

Lakiernika to za bardzo wybrać nie mogę, ponieważ auto jest na gwarancji..

Zdjęcia zrobię na pewno, w/s monitoringu dzwonił będę w poniedziałek, w weekend nie ma z kim rozmawiać w tej sprawie.

Komentarz

• pawelpap
            Ambiente
            • 2010
            • 182

Ostatnio to samo niestety przerabiałem z tym że rysa była dosyć głęboka i szeroka... miałem robić u lakiernika ale wszyscy tylko malowanie całego elementu wiec podziękowałem.... użyłem lakier zaprawkowy a ASO, papier ścierny i pasta tempo... szczerze jestem zadowolony .... z niedalekiej odległości nic nie widać... pod kątem też... jedynie jak się przypatrzysz... wrzucę później zdjęcie przed i po jak nie zapomnę

Komentarz

• wojtekk
              Ambiente
              • 2011
              • 109

Właśnie mam ten sam problem i zastanawiam się jak to zrobić. Nie chce lakierować całego elementu (koło wlewu paliwa).

Możesz podać mniej więcej jak to zrobiłeś? Malowałeś bezpośrednio rysę kolorem później bezbarwny wtedy papier i polerka ??

Komentarz

• misiul
                Rider
                • 2011
                • 521

pawelpap, Twój sposób też wchodzi w grę. Mam tutaj pewne doświadczenia.

Masz metalika? Przy lakierze zaprawkowym (z ASO) planowałbym nałożyć kilka warstw wykałaczką, aby wyjść na górkę, potem klocek z papierem ściernym na wodę na wyrównanie, polerka. Tylko ta metoda zakłada użycie samej bazy. Użycie bezbarwnego utrudnia sytuację. Ponieważ jeśli położę wykałaczką 1 warstwę bazy, a potem metalik, to nie ma siły aby baza była równo, będzie się mienić.

Lakierowanie całej powierzchni elementów to zwiększanie grubości lakieru, a to utrata wartości auta, i już nie zmontują jak w oryginale. Wolę leciutki ślad ale auto w oryginale. Jeśli SMART wycenią do 200 zł to chyba wejdę w to.

PS.Brudnych nie rysują, przestaje myć auto 1x na tydzień Oczywiście dziękuję za Wasze rady i czekam na więcej. Dostaniecie całą fotorelację w tym wątku.

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

Skoro taki temat, to ja trochę podobnie, ale mi wgnieciono drzwi lakier nie jest uszkodzony, od strony kierowcy mocniej widać z daleka, ale raczej tylko jak słońce pada, wgniot ok 5cm x 5 cm, od strony kierowcy mam mały wgniot ok 1cmx1cm. Jest sens to zgłaszać z AC? Czy lepiej zrobić samemu, czy wogóle nie ruszać

Komentarz

• misiul
                    Rider
                    • 2011
                    • 521

natash, nie zgłaszać do AC, jechać na wycenę do punktu napraw SMART. Tego typu uszkodzenia są stworzone do takich napraw. Z tego co się orientuję, wyciągają to przyssawkami lub w ostateczności zdejmują tapicerkę drzwi.

Naprawa u lakiernika to szpachla lub wymiana drzwi.

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

Szukałem kogoś takiego w Bydgoszczy, ale bez skutecznie. Zainteresował mnie temat, suchego lodu, lub suszarki i sprężonego powietrza aplikowanego pojemnikiem trzymanym do góry nogami Testował to ktoś?

Komentarz

• Art221
                        Drive
                        • 2011
                        • 64

Jak pod centrum handlowym to zgłoś policji i niech obejrzą zapis z monitoringu. Może to coś pomoże.

Komentarz

• pawelpap
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 182

Wojtekk... najpierw oczyściłem rozpuszczalnikiem i taka szczoteczka co jest z tym zestawem zaprawkowym... potem pomalowałem czarnym... poczekałem aż wyschnie... znowu czarnym aby wychodziło ponad lakier... spolerowałem na mokro najpierw papierem 2000 potem 2500.... potem nałożyłem ten bezbarwny... (troche było jeszcze wgłębienia.... ) ... znowy papier 2500 a potem pasta tempo... tak jak mówiłem z bliska widać ale z daleko albo pod kontem nie ... a jak samochód brudny to tym bardziej .. a z tym czystym samochodem to cos w tym jest h....je chyba zazdroszczą samochodów i specjalnie rysują....

Komentarz

• misiul
                            Rider
                            • 2011
                            • 521

Art221, a wiesz gdzie to się stało..? Parking podziemny portu Łódź, na przeciw wyjścia na patio. Najpierw zadzwonię do portu w poniedziałek, bo może w ogóle nie ma tam monitoringu.

Jak nie będzie widać, że zrobili to właściciele któregoś samochodu (nr rej), to raczej policji nie będzie się chciało szukać, mając nawet zapis z monitoringu.

[ Dodano: Nie 09 Paź, 11 13:36 ]
                            natash, najbliżej warsztaty S-plus masz w Toruń i Płock.
                            W Bydgoszczy też ktoś trudni się fachem:
                            CarFix - kosmetyka aut usuwanie wgniecen karoserii bez lakierowania zaprawki lakiernicze na karoserii naprawy ( spawanie ) zderzaków, elementów plastikowych renowacja

Jednak nie pokazują poważniejszych napraw, zderzak którym się chwalą każdy może tak zrobić pastą na parkingu pod blokiem. Zadzwoń, może jednak potrafią poważniejsze naprawy też zrobić.

W linku, poniżej opinie klientów którzy skorzystali z naprawy wgnieceń bez lakierowania:
                            Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...